woensdag 20 september 2017

“Cloud” is al geruime tijd een bekend buzz-word binnen veel grote (en kleine) IT organisaties in de wereld en als het gaat om private- of hybride cloud omgevingen is het bedrijf VMware de grootste voorloper.

foto Getting Inspired

In mijn nieuwste blog schrijf ik over de ervaringen die ik heb opgedaan tijdens VMworld in Barcelona, wereldwijd een van de vooraanstaande evenementen om inspiratie op te doen over de toekomst van het Software Defined Datacenter (SDDC) en cloud. Een SDDC is een datacenter wat bestaat uit een drietal virtuele kerncomponenten zoals storage, netwerk en servers die de traditionele hardware componenten in een datacenter vervangen en daarmee mogelijkheden tot automatisering, flexibiliteit en verbeterde security leveren.

Op het moment van schrijven zit ik te wachten tot de volgende sessie van start gaat, het komende uur kom ik meer te weten over het beveiligen van applicaties en hun infrastructuur met behulp van nieuwe VMware technologieën als AppDefense en NSX. Leuk zo’n business tripje naar Barcelona, ik verruil de regen in Nederland graag voor het zonnige weer hier in Spanje! Maar naast dat dit leuke events zijn om aan deel te nemen, is het bovenal ook enorm nuttig om te leren over de toekomst van cloud en alle opkomende technologieën die er voor zorgen dat een migratie naar de cloud in de toekomst nog waardevoller zal zijn.

Het SDDC met VMware

Mijn team (de V2V Squad) bouwt een nieuwe private cloud omgeving bij IBM die gebaseerd is op VMware virtualisatietechnologie (lees er hier meer over). IBM levert de hardware (of het “ijzer”) en wij verhuizen daar onze virtuele servers (VMware) naartoe, waarop de applicaties draaien die door de klanten van NN gebruikt worden. Er zijn verschillende argumenten te benoemen voor deze migratie:

Korte termijn:

  • Vermijden van herinvesteringen in eigen hardware.
  • Kostenflexibiliteit (Pay per Use).

Lange termijn:

  • Automatisering.
  • Verbeterde security.
  • Meer flexibiliteit en snelheid.

Om de voordelen van deze migratie zoveel mogelijk te benutten, is het belangrijk dat we gebruik maken van de innoverende diensten van VMware. Zo worden er verschillende traditionele hardware componenten gevirtualiseerd (vervangen door software) om de bovenstaande voordelen te realiseren. Met VMware technieken als vSphere, vSAN, NSX en vRealize Automation zorgen we ervoor dat we een Software Defined Datacenter creëren. De ouderwetse hardware componenten (de verouderde fysieke servers) worden zo vervangen door cutting-edge software, die op een geautomatiseerde manier geleverd en beheerd kan worden.

Getting Inspired

Barcelona is deze week het speelterrein van 15.000 techies die met volle aandacht kennis maken met de laatste innovaties op het gebied van het SDDC. De mogelijkheden zijn eindeloos; het gaat van 1-op-1 sessies met VMware partners, tot keynote shows met de grote bazen en netwerkborrels in de beste bars van Barcelona. Met veel inspiratie over de toekomst van het SDDC datacenter en concrete handvatten die ik direct toe kan passen binnen mijn eigen project vertrek ik donderdag weer richting Nederland. De kennis en ervaringen van deze week geven me de drive om de IT infrastructuur van NN te vernieuwen en daarmee alle voordelen van het SDDC te realiseren. Together we are building tomorrow!

Benieuwd naar de sessies tijdens VMworld? Check dan even het YouTube kanaal van VMworld!

Wil jij ook bezig zijn met de laatste innovaties op het gebied van IT en spreken begrippen als “cloud” je aan? Neem dan even via LinkedIn contact met me op om te ontdekken welke mogelijkheden Calco je te bieden heeft om hier mee aan te slag te gaan.

Bron: werkenbijcalco.nl